Search
Close this search box.

Domovina

Sretan 25. novembar -
Dan državnosti Bosne i Hercegovine

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, (Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije), u Jajcu. Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Ovu  odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bosansko-hercegovačkih  naroda.

Započet projekat ljekara specijalista u Potočarima

Potočari, 22. 07. 2023. 
U postorijama ambulante u Potočarima, u sklopu Doma za starija lica “Hatidža Mehmedović”, danas smo zvanično započeli naš projekat konsultativno-specijalističkih posjeta ljekara specijalista Potočari-Srebrenica, a koji planiramo realizovati u saradnji sa Međunarodnim forumom solidarnosti EMMAUS.

Naime, na tragu ranijih posjeta ljekara specijalista koji su povremenim angažmanima željeli da podrže rad novootvorene ambulante u Potočarima, željeli smo uspostaviti nešto što će imati uporište za svo stanovništvo Potočara i Srebrenice, ali istovremeno i širu regiju: Zvornik, Konjević Polje, Vlasenicu, Bratunac i ostala mjesta.

Projekat je zamišljen da se realizuje na način da se svake sedmice u ambulanti u Potočarima održavaju specijalističkih pregledi različitih specijalnosti: doktora interne medicine, ginekologije, neurologije, psihijatrijske medicine, hirurgije, a kasnije i stomatologa. Projekat će koordinirati dr. opšte medicine Irma Jusufović, zaposlena u ambulanti u Potočarima kod koje će pacijenti prethodni imati pregled, a ona će u skladu sa potrebama zakazivati preglede kod odgovarajućih doktora specijalista.

„Doktori specijalisti iz Proaktive će biti u stalnom kontaktu sa dežurnom doktoricom u ambulanti u Potočarima kako bi u svakom trenutku imali informaciju o potrebama stanovništva“, izjavio je Sefir Halilović, pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a za Prihvatni centar Duje.

Dr. Ferid Konjić, predsjednik naše Asocijacije je istakao da će dogovorena saradnja prvenstveno biti od pomoći lokalnom stanovništvu, ali i da će upotpuniti rad ambulante u Potočarima. „Pozvao bih sve zainteresovane kolege da se prijave u Proaktivu ili EMMAUS kako bi zajedno poboljšali pružanje zadravstvenih usluga u ovom dijelu Podrinja. Projekat je zamišljen na način da svaki doktor odvoji bar dan ili nekoliko dana u toku godine kako bi bio na usluzi lokalnom stanovništvu. Mislim da je to od velike važnosti ovdje i da će svako ko bude dao doprinos ovom projektu osjećati veliku satisfakciju.“ dodaje dr. Konjić.

U ambulanti u Potočarima, koja je u sastavu Doma za starija lica „Hatidža Mehmedović“, danas su obavljene i desetine pregleda u sklopu ovog projekta, a preglede su vršili: prim.dr. Fatima Klempić- Dautbašić, spec. ginekologije i akušerstva, subspec. fetalne medicine i obstetricije, dr. Mirsad Šljivić, specijalista interne medicine i Ferid Konjić, specijalista opšte hirurgije i subspecijalista abdominalne hirurgije.

U narednom periodu planirano je sačinjavanje plana rada specijalističkih ambulanti koji će biti objavljen naknadno na našoj web-stranici.

Tragedija u Lukavcu... šta sad?

Polovinom juna u lukavačkoj osnovnoj školi tragedija, bivši učenik (ovo polugodište u svrhu disciplinske mjere premješten u drugu školu) pojavljuje se s pištoljem, puca i ranjava profesora Engleskog jezika, pomoćnika direktora (da li slučajno ili ne). Nešto ranije, u Srbiji još veća tragedija. Mediji su puni osuđivanja, analiza, javljaju se stručnjaci iz različitih polja, ali sve su to ad-hoc analize koje ponekad podsjećaju na analize određenih događaja koji se dese u komšiluku, pa svaka naredna priča ima detalj više uz pokušaj povezivanja određene stavke koju je neko „natuknuo“.

Ali, vratimo se mi ovom slučaju, i pokušajmo dati neku analizu bistre glave, sada kada je to malo već i iza nas. Naime, ono što je sigurno jeste da je dječaku umrla majka, i već nakon toga primjećene su promjene u ponašanju. Živio je sam s ocem. Postavlja se pitanje kako je na dječaka djelovala i smrt majke, kakav je odnos imao s ocem, koliko su provodili vremena zajedno, ko je zapravo bio uzor ovom dječaku. Da li je bio primoran da se druži „s ekranom“ cjelodnevno, ili uspijeva da razmijeni ideje sa svojim ocem. Kažu da su već u posljednja dva mjeseca postojale prijetnje za ovakav razvoj, međutim nisu postojale nikakve konkretne reakcije niti od strane policije, centra za socijalni rad, škole, lokalne zajednice, drugova, islamske zajednice. Sve se svelo na proceduralno „izjava – zapisnik – registrator“.

Vidjevši da nema reakcija ni s jedne strane, dječak se očigledno spremao za ovaj dan. Pištolj je našao na tavanu kuće preminulog djeda. Naravno, svaka ova informacija za sobom povlači niz pitanja – nakon što je pronašao pištolj, od koga je naučio rukovanje pištoljom (je li moguće naći detaljne instrukcije na Internetu?) I tako svaka informacija. Ali, živimo u dinamičnom svijetu, nemamo baš toliko vremena da analiziramo svaku pojedinost. Koga briga od koga je naučio. Imamo puno posla, idemo dalje, napravit ćemo par izjava, snimiti, uslikati i objaviti. Novi dan, nova nafaka… Nek se brine za njega ko mora, ima ustanova… I tako to ide. Još jedan mladi život nam ostaje na raskrsnici.

Ali, mi nećemo baš samo preći preko toga, vraćamo se i na događaj u Srbiji. I tamo je ista situacija, svi su brujali pričama, analizama, reakcijama, ponekim poveznicama, ali čini se ne tako uspješno. Možda sada ovaj događaju Lukavcu ima istu pozadinu kao i događaj u Srbiji. Ono do čega sam ja mogao doseći jeste da postoji jedna sasvim jasna poveznica, a to je: nepotpunost porodice, odnosno nedostatak majke u porodici. Naime, u Srbiji, majka dječaka nije živjela sa njima, dok je u Lukavcu majka dječaka preminula.

Moje pitanje je sljedeće: da li nedostatak majke u fizičkom ali i duhovnom smislu može da prouzrokuje tolike devijacije u razvoju djece? Kako i ko taj gubitak može ublažiti? Koliko smo spremni pokloniti ljubavi? Odnosno, koliko zapravo možemo nadomjestiti ljubav majke? Kao majka, sigurno ne!

Ovakva događanja su upozorenja i istinski alarmi da u svojoj okolini imamo osoba kojima treba pomoći. Mi se često hvalimo kako smo humani, kako pokazujemo empatiju, ali to možda kad se povede neka akcija, i kad su tu kamere i aparati. Koliko mi to zapravo pokazujemo svakodnevno? Primjećujemo li da nekome treba pomoći? Kada govorimo pomoći, mislimo na one koji ne traže, i od kojih nećemo imati nikakve koristi. Koliko su nam strane umiljate riječi, lijep pozdrav, ugodan pogled i osmijeh. Je li za nas onaj ko ovo praktikuje „normalan“ u današnjem vremenu?

Svi će na ovakve događaje reći: „Zakazao je sistem“, svi su kao uradili što je do njih, a da li je neko uradio više nego što je se od njega očekivalo ili tražilo. Da li se prije zaključivanja ili osude nekoga, pokušamo staviti u njegov položaj i situaciju, da bismo razumjeli reakcije?

U konačnici, moramo priznati: svi smo mi zakazali!! Kada to prihvatimo, analizirat ćemo razloge, otklanjati uzroke, prevenirati situacije, više imati ljubavi za svakoga.

Svi smo mi Božiji, i dobri ali i oni loši, i humani i nehumani, u dvojnosti je zapravo sva naša jednoća.

Autor: F.K.

Izložba "Bol majki Srebrenice"

Kozarac, 23.06.2022.

U povodu obilježavanja godišnjice genocida u Zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenica i Žepa, asocijacija “PROAKTIVA” iz Tuzle, u saradnji sa produkcijskom kućom “DEBLOKADA” Sarajevo i Anitom Hodžić danas je u Kozarcu upriličila izložbu fotografija “Bol majki Srebrenice”, autora Ahmeta Bajrića Blicka i projekciju filma ” Quo vadis, Aida?”

Koordinator i voditelj manifestacije je bio Amel Suljić, a prisutnima se obratio i potpredsjednik Republike Srpske, gospodin Ramiz Salkić.

Foto: Blicko Junior

Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Tuzla, 28.02.2022.

“Brigom ili zabrinutošću” se ne postiže apsolutno ništa, samo se gubi dragocjena umna snaga i vrijeme.Svakodnevno slušamo posredstvom masmedija kako su oni koji vode i predvode zabrinuti za trenutno stanje u našoj lijepoj Domovini. Takvo što se uvijek završava na verbaliziranju i improviziranju mogućih rješenja glede stanja u kome jesmo i naravno dozivanja nekoga tamo da nas izbavi i probleme riješi. No, složit ćete se, oni uopšte ne bi trebali da budu zabrinuti jer nisu zbog toga tu gdje jesu – od njih se očekuje da čine/djeluju. Zapravo, jedan od najčešće korištenih pojmova/riječi u javnome diskursu ovih dana jeste zabrinutost/briga. Kada se zagledamo odnosno pogledamo značenjske nivoe, u različitim jezicima, riječi brinuti uvidjet ćemo da između ostalog može značiti i daviti, gušiti, smetati, ometati, iritirati, umanjivati. Ako na trenutak o tome razmislimo odmah posmislimo da ovo stanje tj. zabrinutost onemogućava protok kreativnih zamisli koje bi nam mogle pomoći u rješavanju problema.Briga nedvojbeno izaziva tjeskobu, a tjeskoba se označava kao nelagoda u vezi s onim što bi se moglo dogoditi. Uz takav opis i shvaćanje brige i njezine pratilje, tjeskobe, lahko ćemo utvrditi da briga nikako nije poželjan način suočavanja sa dilemama i problemima.

 

Trend našega odrođavanja od vlastitoga topraka uveliko, naravno, zbog neodlučnosti onih koji predvode, pokazuje nezaustavljivu tendenciju koja ide u prilog destruktivnim silama. Naša obaveza je da ne izgubimo volju da je moguće jer nas sa svih strana uče da je nemoguće, naša je obaveza prema našim šehidima i našoj djeci da svako na svoj način djeluje, a kako bi se učvrstilo/povratilo povjerenje među ljudima. Nastojmo da govorimo dobro o drugima i pred drugima – nastojmo da tim prije, ponudimo vlastiti primjer mogućega. Mržnja prema bilo kome neće riješiti naše dileme i probleme ali racionalan stav i lijep odnos ponudit će nove perspektive.

Budimo od probranih/izabranih onih koji radost vjere donose posredstvom lijepe riječi i korisna djela. Nemojmo našim govorom ili djelima obeshrabriti druge ljude jer oni od nas, kao vjerujućih ljudi, očekuju riječi podrške i razumijevanja. Bosne će biti sve dok bude ijedan koji vjeruje da je ima bez obzira koliko nam se govorilo da je nema. Bosna je ideja, ona nije samo geografija/teritorija. Bosna je san odnosno java koja traje vijekovima.

Proaktivni u Srebrenici

Srebrenica, 06.12.2021.

U subotu, 4.decembra 2021. godine u ambulanti MFS-EMMAUS u Potočarima, članovi Pro-Aktive dr. Ferid Konjić, i dr. Nusret Ramić bili dio tima doktora-volontera koji su došli da obave niz različitih specijalističkih pregleda za stanovništvo iz Podrinja. Dok je tim doktora Opće Bolnice “Dr. Mustafa Beganović” iz Gračanice obavio niz internističkih pregleda na čelu sa doktorom Jusufom Hodžićem kao i značajan broj ginekoloških pregleda od strane specijaliste ginekologije i akušerstva dr. Mirele Sulejmanović, naši članovi su imali zadatak da osunete desetine mališana sa područja općina Srebrenica, Bratunac i Milići. Njima su asistirali medicinski tehničari Seada Mehmedović i Nesib Hidanović. Međutim, ovo nisu bile jedine aktivnosti Asocijacije Pro-Aktiva u Srebrenici. 

Naime, sektor za karitativne djelatnosti, na čelu sa Hasikić Hamidom, obezbijedio je 100 knjiga za lektiru za korisnike internatskog smještaja, u vrijednosti od 1.200 KM s ciljem omogućavanja što boljih uslova za nove generacije. Naslovi su birani u konsultacijama sa profesorima iz Srebrenice, a zamisao je da ovu literatura obogati fond biblioteke koja će biti od koristi ne samo korisnicima ovog internatskog smještaja, već i svim drugim učenicima sa područja Srebrenice. “Proaktiva je udruženje gradjanja i promoviše pozitivne vrijednosti i pomoć našem narodu u ekonomskom, zdravstvenom, sportskom i drugim vidovima pomoći. Bićemo pomagači Emmausa kroz volonterski rad ljekarskim pregledima. Preko sektora za karitativne aktivnosti danas smo uručili 100 knjiga kao pomoć što boljoj edukaciji naših učenika. Dalje aktivnosti biće usmjerene prema potrebama na terenu. Cilj je da se što bolje obrazuju učenici povratnici”-kazao nam je predsjednik Proaktive dr. Ferid Konjić. Ovaj paket knjiga sadrži 21 naslov, a ova donacija je treća po redu u Bosni i Hercegovini, koju sektor za karitativne djelatnosti realizuje. Do sada je ukupno obezbijeđeno 250 knjiga na različitim lokacijama.