Search
Close this search box.

Izdanja

Izdavaštvo je jedan od najmlađih projekata, ali projekata koji je nekako najbrže iznjedrio dobre rezultate kojim Asocijacija Pro-Aktiva želi pozitivno djelovati u društvu. Ono što izdvaja izdavački sektor Pro-Aktive, odnosno ono što ga razlikuje od mnoštva izdavačkih kuća, i projekata koje danas vidimo širom svijeta jeste istančan ukus u onome što se objavljuje. Ispod vam dajemo kratak sažetak djela objavljenih pod okriljem Asocijacije Pro-Aktiva.

Saudin Gobeljić - U predvorju duše

Saudin Gobeljić – U predvorju duše

Urednik: Mehmed Pargan, prof.

Recenzenti: Fahrudin Sinanović, prof., Emina Hatunić, prof.

DTP naslovnice: Eldin Mehmedović

Izvod iz recenzije:

Knjiga “U predvorju duše” uvodi u svijet književnosti dr. Saudina-ef. Gobeljića, kao pjesnika, koji na tragu najvećih klasika islamske književnosti, piše (o) Bogu, ali i (o) čovjeku, kao najvećoj tajni ovoga svijeta. On se ne libi ispisati ni stihove koji se mogu tretirati kao angažirana književnost (socijalna i politička poezija), ali autor ostaje u ovoj knjizi istinski pjesnik duše.

Sam naslov knjige “U predvorju duše”, ukazuje na stajališta Autora da je duša mjesto, odnosno na vanvremenska pojava, u koju pjesnik želi zakoračiti. Oplemeniti je Knjigom, dovom, pjesmom… Od toga mjesta, na koje će isporučiti stihove, tu osvjedočenost u postojanje Stvoritelja, iz predvorja ga dijeli samo jedan korak.

Cijela knjiga je zapravo molitva upućena Svemogućem, da duši otvori svoje kapije u vječnost. A poezija, sama po sebi, teži vječnosti. 

Mehmed Pargan, prof.

Beverley Milton-Edwards - Contemporary Politics in the Middle East
Beverley Milton-Edwards - Savremena politika na Bliskom istoku
(Prijevod: Saudin Gobeljić, Armin Šuvalić)

Beverley Milton-Edwards – Savremena politika na Bliskom istoku (prijevod)

Prijevod: Armin Šuvalić, Saudin Gobeljić

Urednici: Armin Šuvalić, Adnan Gobeljić

Recenzenti: Prof. dr. Tim Niblock, Prof. dr. Amir Karić, Prof. dr. Sead Turčalo

Lektura i korektura: Mehmed Pargan

Izvod iz recenzije:

Savremena politika na Bliskom istoku izvanredna je studija koja nudi opći uvid u savremenu politiku Bliskog istoka, razmatrajući i uzimajući “politiku” u širem smislu od prostog “mehanizma moći” koji bi se reducirao samo na nacionalnu državu i njene institucije.

Bliski istok sa svojim naftnim bogatstvom i geografskim položajem imao je u 20. stoljeću i još uvijek ima globalni geostrateški značaj. Međutim, još uvijek na Zapadu postoje brojne predrasude koje se kontinuirano provlače kroz mnoge medije otežavajući autentična i vjerodostojna saznanja o tom dijelu svijeta. Objavljivanje prijevoda ove knjige na bosanskom jeziku omogućit će govornicima južnoslavenskih jezika da bolje upoznaju Bliski istok i njegove politike, a posebno će biti korisna studentima međunarodnih odnosa, geopolitike, savremene historije i srodnih naučnih disciplina.

Prof. dr. Amir Karić, Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli  

Prevod knjige Savremena politika na Bliskom istoku autorice Beverley Milton Edwards na bosanski jezik značajan je poduhvat politologa Saudina Gobeljića i Armina Šuvalića. Kroz jasnu tematsku strukturu, metodički i didaktički naročito prilagođenu studentima i onima koji tek žele da se upoznaju sa kompleksnom političkom stvarnošću Bliskog istoka, ova knjiga nas uvodi u najsloženija regionalna pitanja Bliskog istoka, te kroz niz studija slučaja omogućava njihovo jednostavnije razumijevanje. Knjiga nudi sveobuhvatan uvid u složenu (geo)političku situaciju regije razmatrajući niz pitanja od političke ekonomije, političkog islama, uloge etniciteta do Arapskog proljeća. Posebna pažnja posvećuje se i ulozi ključnih vanjskih aktera poput Sjedinjenih Država, Evropske unije i Rusije u regionalnim geopolitičkim gibanjima. Uvjeren sam da će knjiga postati obavezno štivo ne samo na visokoškolskim institucijama koje u svojim programima izučavaju Bliski istok, nego i među svim onima koji imaju interes za razumijevanje Bliskog istoka i savremene globalne geopolitike.   

Prof. dr. Sead Turčalo, Fakulteta političkih nauka u Sarajevu

John C. Maxwell - The Difference Maker
John C. Maxwell - Pokretač pozitivnih promjena
(Prijevod: Saudin Gobeljić, Armin Šuvalić)

John C. Maxwell – Pokretač pozitivnih promjena

Prijevod: Saudin Gobeljić, Armin Šuvalić.

Urednici: Valdet Peštalić, Nusret Ramić, Emir Okić

Lektura: Emina Hatunić

DTP naslovnice: Eldin Mehmedović

Autor:

Želja za promjenom je ključ rasta i razvoja u svim područjima života. Ironično, većina ljudi želi da napreduje, ali se u isto vrijeme tako jako opire promjenama. Problem je što ne možete dobiti jedno bez drugog. Promjena je moguća, ali sako ako je dovoljno jako želite. Fred Smith je primjetio: “Vi ste takvi kakvi jeste jer to želite da budete. Da zaista želite biti drugačiji, trenutno biste bili u procesu mijenjanja i preobrazbe.”

Ljudski um ima ogromnu moć u našim životima. Ono što drži našu pažnju određuje naše postupke. Zbog toga, to gdje smo danas je, upravo rezultat dominantnih misli u našim umovima. Način na koji razmišljamo određuje kvalitet naših stavova. Ali kao što sam već prethodno rekao, dobra vijest u svemu tome jeste činjenica da takvo što možemo promijeniti. Zasigurno, vi možete kontrolisati svoje misli te zbog toga možete kontrolisati i svoj stav.

Vi niste ono što mislite da jeste. Ono što mislite – to ste vi.

John C. Maxwell