Mladi

Treći čas bosanskog jezika u Prijedoru

Prijedor, 31.12.2022.

U organizaciji Asocijacije „ProAktiva“ u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru, 29.12.2022. godine, održan je treći čas bosanskog jezika – za učenike osnovnih i srednjih škola grada Prijedora koji po planu i programu osnovnog i srednjeg obrazovanja ne izučavaju bosanski jezik.

Na današnjem času smo učili o usmenoj književnosti naroda Bosne i Hercegovine. Poslije predavanja, upriličena je radionica za učenike – koja se sastojala od pismenih zadataka i izrade prigodnog panoa, koji će se koristiti u prostorijama KUD-a „Osman Džafić“ Prijedor.

Nakon časa, organiziran je zajednički ručak svih učesnika kojeg nam je, ličnom donacijom, omogućio naš veliki prijatelj kojem se i ovom prilikom zahvaljujemo.

"Šampioni znanja" po prvi put u Kladnju

Kladanj, 26.11.2022.

24. novembra 2022. godine je u Kladnju po prvi put organizovana manifestacija „Šampioni znanja“ s ciljem promocije znanja nadarenih učenika.

Učenicima srednje i osnovnih škola, koji su postigli posebne rezultate u učenju, vladanju i vannastavnim aktivnostima i istakli se znanjem, uručena su priznanja uz prigodne poklone.

Projekat je realizovala Asocijacija Pro-Aktiva pod pokroviteljstvom Općine Kladanj i u saradnji sa JU MSŠ “Musa Ćazim Ćatić” Kladanj, na čelu sa direktorom Halilović Murizom čiji su učenici napravili prigodan program u amfiteatru škole. Bila je ovo dobra prilika da se na priredbi povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine organizuju i „Šampioni znanja“ za općinu Kladanj. Pored mnogobrojnih učenika, roditelja, profesora i nastavnika svečanost su uveličali predsjednik Pro-Aktive dr. Ferid Konjić i načelnik općine Kladnja Jusuf Čavkunović.

Prisutnima se obratio dr. Salih Musemić, vođa Edukativnog sektora Asocijacije Pro-Aktiva, uz čestitke nagrađenim učenicima njihovim roditeljima i mentorima i istakao da je ovo po prvi put da se asocijacija, sastavljena od volontera, nalazi u Kladnju u organizaciji „Šampiona znanja“ uz želju da će  „Šampioni znanja“ postati tradicija u općini Kladanj. Načelnik općine Kladanj Jusuf Čavkunović je istakao da je vrijeme u kojem živimo povezano sa stalnom borbom za dobrobit, te poručio kako sa Pro-Aktivom i ovim „Šampionima znanja“  „Naša budućnost je počela.“

Nagrađeno je 5 učenika JU OŠ “Stupari”iz Stupara: Herić Naida, Vejzović Aida, Halilović Anida, Cocalić Sara i Kadrić Aida; 10 učenika JU OŠ “Kladanj” iz Kladnja: Šiljković Anela, Kamenčić Lamija, Selimbašić Almedina, Selimbašić Zerina, Selić Amar, Softić Adnan, Čaušević Vedad, Čamdžić Darek, Salihović Lejla i Rustemović Delila; i 5 učenika JU MSŠ “Musa Ćazim Ćatić” iz Kladnja: Šarić Irma, Kavazović Nejla, Berbić Hamza, Mašić Alisa i Herić Ademir.

Početak priprema za upis na fakultet

Tuzla, 20.06.2022.

Danas su, u organizaciji Asocijacije za kreiranje pozitivnih vrijednosti Pro-aktiva, počele pripreme za upis na fakultet na kojima se okupio jako veliki broj budućih studenata, dojučerašnjih učenika raznih srednjih škola: JU Gimnazija “Ismet Mujezinović” Tuzla, JU Gimnazija “Meša Selimović” Tuzla, JU Gimnazija Živinice, JU Mješovita srednja škola Banovići, JU Mješovita srednja škola Kalesija, JU Mješovita srednja škola Lukavac, JU Mješovita srednja škola Srebrenik, JU Mješovita srednja škola Živinice i JU Srednja medicinska škola Tuzla iz više općina/gradova Tuzlanskog kantona: Banovića, Kalesije, Kladnja, Živinica, Lukavca, Sapne, Srebrenika, Teočaka i Tuzle.

Sa entuzijazmom se krenulo u pripreme iz hemije, biologije i fizike u velikom amfiteatru Evropskog univerziteta Kallos u Tuzli, a uz srčanu i izuzetno profesionalnu pomoć profesora koji dugi niz godina pomažu završenim srednjoškolcima da se lakše upišu na željeni fakultet.

Kasumović Azra, učenik generacije Srednje medicinske škole iz Tuzle, se zahvalila na organizaciji ovakvog vida pomoći i istakla da planira da upiše medicinski fakultet te da joj je veoma drago što će prisustvovati pripremama za upis na fakultet koje organizuje Pro-aktiva. Za Azru je ovo jedna lijepa i divna prilika koja će joj pomoći da se pripremi za prijemni ispit i uz malo sreće ostvari svoj cilj, a očekuje da se pored usvajanja znanja u ugodnoj atmosferi istovremeno i lijepo provede.

Kovačević Faruk  je učenik generacije u Mješovitoj srednjoj školi iz Lukavca. Faruk želi upisati Medicinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli i vjeruje da će mu pripreme koje organizuje Pro-aktiva pružiti dosta novih znanja koja su neophodna za polaganje prijemnog ispita, ali i za nastavak školovanja.

Pro-aktiva je i ovaj put potvrdila da je uz naše mlade da ih podrži u njihovom putu ka uspjehu.

Dio atmosfere se može vidjeti i na slikama.

Obavijest: Pripreme za upis na fakultet

Pripreme za upis na fakultet će se održati u Tuzli periodu od 20. juna do 24. juna 2022.g. u velikom amfiteatru Evropskog univerziteta Kallos po sljedećem rasporedu:

Bosanski jezik u Prijedoru

Prijedor, 25.04.2022.

U organizaciji Asocijacije “ProAktiva”, u petak 22. aprila 2022.g., je održan prvi čas bosanskog jezika u historiji gradskog područja grada Prijedora. Nastava je realizovana u prostorijama KUD „Osman Džafić“ Prijedor. Na prvom je obrađen srednjovijekovni period bosanskog jezika i književnosti. Nakon predavanja, učenici su u okviru radionice napravili prigodan plakat te uradili test koji je sadržavao osnovne karakteristike srednjovijekovnog perioda bosanskog jezika i književnosti. U okviru testa, ono sto je učenicima bilo najzanimljivije, pisali su bosančicom svoje ime i jednu kraću rečenicu – “Moj jezik je bosanski”. Poslije časa bosanskog jezika, upriličen je zajednički iftar i druženje za polaznike nastave i članove KUD-a „Osman Džafić“ Prijedor koji je priredila humanitarna organizacija Obraduj nekoga. 

Časovi bosanskog jezika

Pro-Aktiva u Kozarcu

Kozarac, 03.10.2021.

Protekle sedmice, tačnije u četvrtak 30. septembra 2021. godine, Sektor za karitativne djelatnosti Asocijacije Pro-Aktiva posjetio je JU OŠ “Kozarac“ iz Kozarca općina Prijedor. Tokom posjete domaćini osnovne škole su bili direktorica škole Jasna Kahrimović-Salihbašić i Amel Suljić profesor bosanskog jezika. Cilj posjete je realizacija projekta donacija knjiga za lektiru, obzirom da su u prethodnoj komunikaciji škole i sektora za karitativne aktivnosti navedene kao najprioritetniji materijal. U školskoj bibilioteci nedostaje čak 39 naslova lektire. Ovom prilikom je uručeno 66 knjiga za ovu školu. Prema riječima domaćina ova donacija će olakšati rad učenika kada je u pitanju lektira i gradivo koje se obrađuje iz nje. Pored knjiga uručeno je još nekoliko poklona između ostalog i poklon za učenika generacije za prethodnu školsku godinu.

Realizacijom ovog projekta „Doniranje knjiga školskim bibliotekama” Proaktiva  je značajno učestvovala u nabavci različitih naslova za bibiloteke u kojima nedostaju najosnovniji naslovi za lektiru. Ovdje je bitno istaći da se doniraju samo knjige koje su prioritetne za određene škole. U razgovoru članova Pro-Aktive i domaćina dogovoren je nastavak saradnje na ovom projektu i u narednom periodu. Ovom posjetom Pro-Aktiva je sa svojim proaktivnim djelovanjem krenula da se širi i na Krajinu što budi nadu za bolju budućnost ovih kao i drugih projekata koji su od interesa za društvo u cjelini.

Da podsjetimo, u maju 2021.godine Pro-Aktiva je u sklopu istoimenog projekta donirala 50 naslova u JU Šesta osnovna škola Brezovo Polje, Brčko distrikt BiH.

U Brčkom realizovan projekat "Šampioni znanja"

Brčko, 27.09.2021.

U subotu 25.09.2021. godine u organizaciji Asocijacije mladih za razvoj i kreiranje pozitivnih vrijednost „ ProAktiv “ u prostorijama Omladinskog centra realizovan je projekat „Šampioni znanja“.

Asocijacija mladih „ ProAktiv“ je član organizacije „ Proaktiva“ koja na nivou BiH već duži niz godina organizuje ove projekte a u Brčkom je realizovan prvi put ove godine.

Projekt ima za cilj da nagradi i podstakne najbolje učenike naših škola da budu još bolji i uporniji u ostvarenju svojih ciljeva.

U sklopu dodjela nagrada učenicima održana je radionica i predavanje na temu „ Uspjeh sa svrhom – Zašto i kako biti uspješan“, a predavač je bio ugledni gospodin Valdet Peštalić koji je trener konuslatant i koji ima mnogo iskustva u radu sa mladima.

Također ovim putem se želimo zahvaliti i Vladi Brčko distrikta BiH koja je prepoznala i pomogla u realizaciji ovog projekta, kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji istog.

Iskrene čestitke još jednom svim učenicima na njihovom uspjehu.

Nadamo se da će projekt „ Šampioni znanja“ postati tradicija u našem gradu , te da će naši učenici postati budući lideri ovog grada.

Pro-Aktiva u promociji znanja u Doboj Istoku

Doboj Istok, 18.09.2021.

U petak, 17. septembra 2021.godine Asocijacija Pro-Aktiva pod pokroviteljstvom Općine Doboj Istok, te u saradnji sa JU OŠ “Klokotnica” organizovala je po prvi put manifestaciju “Šampioni znanja Doboj Istok”, a koja se već dugi niz godina realizuje u općinama Kalesija i Živinice, i važi za jedan bitan projekat kojim se promoviše znanje, i ističu istinske vrijednosti rada, marljivosti, učenja i svega što će samom pojedincu ali i cjelokupnoj zajednici sutra biti od velike koristi.

Tako su učenici JU OŠ “Klokotnica” prigodnim programom napravili uvod u najbitniji momenat same manifestacije, a to je promocija “Šampiona znanja”, koji su uz priznanja dobili i prigodne poklone. Ukupno je nagrađeno 25 učenika, od čega je 8 učenika JU MSŠ “Doboj Istok”, 8 učenika JU OŠ “Brijesnica”, te 9 učenika JU OŠ “Klokotnica”.

“Imali smo želju i plan da već prošle godine ovu manifestaciju održimo u velikom broju općina na našem kantonu, ali zbog pandemije nismo to bili u mogućnosti. Cilj nam je da stimulišemo i damo podstrek mladim koji svojim trudom pokazuju da zavređuju da im se da priznanje. Ovo su skromna priznanja ali je potvrda da se trud ipak isplati”, istakao je dr. Ferid Konjić, predsjednik Asocijacije Pro-Aktiva.

Načelnik općine Kemal Bratić, Doboj Istok istakao je kako je “najveći kvalitet i prosperitet u našim učenicima, i budućim generacijama, koje će raditi ono što mi radimo”.

Osnovna želja i cilj Asocijacije Pro-Aktiva jeste ovaj projekat nastaviti ubuduće, te isti proširiti na što više općina Tuzlanskog kantona. Dopredsjednik Asocijacije Pro-Aktiva, dr. hfz. Saudin Gobeljić istakao je kako su sve nade položene u ove nove generacije, te da će budućnost biti utoliko bolja onoliko koliko društvo bude ulagalo u njih. 

Pro-Aktiva podržava mlade fudbalere Brčko Distrikta

Brčko, 10.08.2021.

U sklopu aktivnosti sektora za sport pri Asocijaciji Pro-Aktiva, realizovan je još jedan projekat manjeg obima, ali projekat koji zaista pokazuje kako trud, dobre rezultate, i dobar rad sa mladima biva prepoznat u užoj i široj društvenoj zajednici.

Naime, škola fudbala “Šampion” Brčko, koja je ove godine ostvarila zapažene rezultate na turnirima širom Bosne i Hercegovine dobila je materijalnu podršku u vidu opreme za mlade talente. Ova škola sa svojim polaznicima (dječacima godišta 2011., 2012., i 2013.) dobila je donaciju sa 40 majica (20 bijelih i 20 sivih) te 10 fudbalskih lopti. Ovaj poklon obezbijedila je grupa pojedinaca koja radi na promociji pozitivnih vrijednosti kroz Asocijaciju Pro-Aktiva, a ovaj poklon predstavlja samo još jedan u nizu sličnih projekata koji se kroz Asocijaciju realizuju.

Radost dječaka koji smo izmamili ovim skromnim poklonom bio nam je najbolji pokazatelj da ustanovimo stvarnu uspješnost samog projekta. Školi fudbala “Šampion” želimo sve najbolje u daljem radu, te se nadamo da će se ova saradnja nastaviti i ubuduće.

Najboljim kalesijskim učenicima i studentima dodijeljena 54 priznanja

Kalesija, 01.07.2021.

U srijedu, 30. juna 2021. godine, sa početkom u 14,00 sati, u sali kalesijskog BKC-a, održala se 8. manifestacija „Kalesijski šampioni znanja 2021“. Na svečanoj manifestaciji najboljim kalesijskim učenicima i studentima dodijeljena su 54 priznanja.

Organizator manifestacije je Asocijacija za promociju pozitivnih vrijednosti – Općinski tim Kalesija, u saradnji sa BKC-om, a generalni pokrovitelj je Općina Kalesija.

“U općini Kalesiija već osam godina mi pokušavamo da najbolje učenike i studente nagradimo i da im damo podsticaj finansijski, da im damo do znanja da smo uz njih. Koliko mi možemo zadržati tu djecu da oni ne odu vani, to nije samo do lokalne zajednice i društva koje ne vodi dovoljno računa o ovakoj nadarenoj djeci kao što su u Kalesiji”, kazao je ovom prilikom Sead Džafić, načelnik Kalesije.

U saradnji sa Centrom za edukaciju „Alphabet“ Kalesija, UG „Može bolje“ za sve dobitnike priznanja će organizovati besplatnu edukaciju iz više disciplina, među kojima su: engleski jezik, njemački jezik, matematika, informatika, programiranje, kritičko mišljenje.

Dobitnici priznanja su istakli da im mnogo znači što je njihov trud i rad prepoznat te da im je to vjetar u leđa za postizanje još boljih rezultata. Među 54 učenika/studenta je i Sarah Hadžić, maturantica osnovne škole “Rainci Gornji”, koja će školovanje nastaviti u Tuzlanskoj elektro-tehničkoj školi.

“Išla sam na razna takmičenja, iz fizike, matematike, iz hemije, tu sam poseban osvojila rezultat; bila sam prva na opštinskom i poslije šesta na kantonalnom takmičenju, a drago mi je što je ovo postala tradicija da se nagrađuju učenici koji se trude i koji su ostvarili neke uspjehe u znanju”, kaže Sarah Hadžić.

Osam godina zaredom Asocijacija Pro-Aktiva organizuje ovu manifestaciju.

“Potreba ovog društva je da brine o mladim, mi smo tu iz nevladinog sektora osjetili potrebu, htjeli smo da im pružimo ruku i da kažemo i da im naglasimo da ima neko i pored svih onih, njihovih roditelja, njihovih učitelja, njihovih prijatelja, da ima neko i iz ovog, da tako kažemo, nevladinog sektora ko osjeća potrebu da znanje posebno vrednuje, i da to gradira”, ističe Saudin Gobeljić, dopredsjednik Asocijacije Pro-Aktiva.

Asocijacija Pro-Aktiva, ima za cilj i dalje nastaviti istu tradiciju na ovoj opštini, ali istu praksu proširiti i na ostale opštine širom kantona, što je bio cilj i već ranije, ali usljed svih okolnosti koje su prouzrokovane panedmijom COVID-19 virusa, navedene aktivnosti nisu se mogle realizovati kako je planirano.

Pripreme maturanata za upis na fakultet

Tuzla, 25.06.2021. 

Asocijacija za kreiranje i razvoj pozitivnih vrijednosti – PROAKTIVA je  organizovala pripreme završenih srednjoškolaca za upis na fakultete.

Pripreme su organizovane u amfiteatrima (IPI Akademije Tuzla) Internacionalne poslovno-informacione akademije Tuzla.

Sa inicijalno prijavljenih 78 polaznika je planirana instruktivna nastava uz pomoć profesora koji duži niz godina pripremaju maturante za upis na fakultet; za biologiju i hemiju prof. Senaida Ključanina i fiziku prof. Halida Bešića. 

Pripreme su planirane za petodnevni period od 21. juna do 25. juna 2021. godine. Zbog priključivanja novozainteresiranih kandidata (broj zainteresovanih se naknadno povećao na 127 kandidata) ali i velikog interesovanja za sadržaje koji su obrađivani  na instruktivnoj nastavi, ukazala se potreba da se pripreme produže do srijede 30. juna, što je na obostrano zadovoljstvo i učinjeno.

Prenosimo riječi naših profesora instruktora: „Sa ovakvom omladinom je ljepota i veliko zadovoljstvo raditi!“

Uz iskazanu želju da se naši polaznici upišu na fakultete za koje su najviše motivisani, obećali smo da ćemo buduće studente i dalje pratiti u njihovom obrazovanju dajući im podršku na razne načine.

Pro-Aktiva u promociji čitanja

Brčko, 01.05.2021.

U sklopu programa rada Proaktive za tekuću 2021. godinu Sektor za karitativne djelatnosti je u srijedu 28. aprila 2021.godine posjetio JU “Šesta osnovna škola” u Brezovom Polju, Brčko distrikt. Nakon prethodno provedenih konsultacija sa ovom osnovnom školom o potrebama biblioteke i lektirama koje nedostaju, ovaj sektor je u prethodnom periodu proveo akciju nabavke potrebnih knjiga, nakon čega je realizovan projekat isporuke lektira za ovu školu.
Ovom prilikom je donirano ukupno 50 knjiga koje će služiti osnovcima kao lektira, a vrijednost knjiga iznosi 710,00 KM. Isporučeno je ukupno 10 naslova po pet primjeraka. Primopredaji koja je je izvršena u prostorijama školske biblioteke su prisustvovali Elvir Bajraktarević, prof. Bosanskog jezika i književnosti koji je ujedno i voditelj biblioteke, Nina Suljić pedagogica i Katarina Lazić, učiteljica koja je zastupala odsutnu direktoricu Vesnu Panić. Profesor Elvir Bajraktarević se ovom prilikom zahvalio na uručenoj donaciji neophodnih knjiga iz lektire, ističući značaj ove donacija, imajući u vidu da je navedena literatura nedostajala u bibilioteci, a ovom donacijom će se učenicima olakšati pripreme iz ovih oblasti.
S druge strane, predstavnici sektora za karitativne djelatnosti, Asocijacije Pro-Aktiva su prisutne ukratko upoznali sa radom Asocijacije, te uručili promotivni materijal kako bi se pobliže upoznali sa radom i idejom rada Asocijacije Pro-Aktiva. 

Inače, JU “Šesta osnovna škola” u Brezovom Polju broji devet odjeljenja sa ukupno 110 učenika.