Search
Close this search box.

Mladi

Manifestacija Šampiona znanja u Živinicama

Živinice, 21.12.2023.

Projekat koji već dugi niz godina učenike se prostora grada Živinice stimuliše i motovira da još više rade na vlastitom razvoju i postizanju uspjeha u školi i mimo škole danas je realizovan u JU OŠ “Prva osnovna škola” Živinice. Ukupno je nagrađeno 54 učenika, a pored učenika, priznanja su dobili i nastavnici odnosno njihovi mentori koji su ih vodili ka uspjesima koje su učenici postigli.
 

Manifestacija u Živinicama je bila posljednja, deveta po redu ove godine čime je ovaj projekat realizovan na ukupno 9 od 13 općina Tuzlanskog kantona. Želja nam i cilj da se isti proširi na cijeli kanton, ali i šire.

Direktor domaćin, Avdo Memić je poželio dobrodošlicu i čestitao Šampionima kao i njihovim mentorima na njihovim uspjesima, te istakao zahvalnost gradonačelniku, te Asocijaciji Proaktiva koja u Živinicama već dugi niz godina realizuje ovaj projekat. On je istakao kako svi učenici koji su danas tu predstavljaju ponos svojih škola, pokazujući rezultate truda, i poželivši svima da sutra budu nosioci društva i ljepše budućnosti za sve nas.

 

Gradonačelnik Živinica, Began Muhić je istakao da se tokom svoje duge karijere ne sjeća da je imao priliku da se obraća pametnijem i vrijednijem auditoriju, ističući da su svi naši šampioni ponos Živinica, ali i cijele države. Čestitajući učenicima, roditeljima, i mentorima istakao je kako je ovo najbolja stvar koju oni mogu uraditi, smatrajući da na taj način mogu biti uzor svima na koji način se treba boriti, praveći uspjeh stičući znanja, i obećavši da će grad Živinice biti spreman i ubuduće da im pomogne u tome.

Mirsad Šljivić, član Asocijacije Proaktiva, koordinator projekta se kratko obratio i čestitao svim učenicima, njihovim roditeljima i mentorima, zahvaljujući se gradonačelniku, direktoru JU OŠ „Prve osnovne škole“ i uposlenicima koji su asistirali u samoj organizaciji. Pored navedenog, Mirsad Šljivić je nagrađenim učenicima dao savjet da je istrajnost ono što ih može održati, jer je kroz prošlost bilo mnogo talentovanih i obrazovanih koji nisu bili uporni i istrajni u onome što su imali.

Prisutnima se obratio i dopredsjednik Asocijacije Pro-Aktiva, Ferid Konjić koji se zahvalio gradonačelniku Grada Živinice, direktorima svih osnovnih škola, mentorima, roditeljima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, a posebnu čestitku je uputio svim nagrađenim učenicima dajući im savjet da je „znanje jedino što im niko ne može oduzeti“, i da je znanje jedino što može pomoći svima nama, i našoj državi.

Čestitamo svim Šampionima, te se nadamo da će im ovogodišnje priznanje pomoći u ostvarenju još većih uspjeha u daljem obrazovanju.g

Prva manifestacija Šampiona znanja u Lukavcu

Lukavac, 20.12.2023.

Zahvaljujući Gradu Lukavcu i školama koje djeluju na području ovog Grada, danas je u sali JU MS Ekonomsko-hemijske škole Lukavac, po prvi puta do sada proglašeno 40 najuspješnijih učenika koji su tokom protekle školske godine i ranije ostvarili značajne rezultate u nastavnim, odnosno vannastavnim aktivnostima. Da je Grad Lukavac bogat izvor budućih nosilaca našeg društva pokazuje svaka biografija nagrađenih učenika koji se mogu pohvaliti uspjesima na različitim školskim takmičenjima, ali isto tako nadarenošću i talentom za različite vannastavne aktivnosti, od sporta do muzike, plesa i drugih aktivnosti.

Damir Turkić, predsjednik aktiva direktora osnovnih škola Grada Lukavac je istakao:

„To je po prvi put na području grada Lukavca da imamo, da kažemo, promociju Šampiona znanja, u saradnji sa Asocijacijom Pro-Aktiva, koja je da kažem, glavni sponzor i pokretač ove manifestacije, okupili smo znači iz svih osam osnovnih škola, učenike koji su pokazali najbolje rezultate u protekloj školskoj godini, i prvom polugodištu ove školske godine. Stvarno jedna inicijativa koja je dočekana raširenih ruku i kao takva nadam se da će potrajati i u daljoj budućnosti. Jednostavno, znači ono što imamo ovdje, to je da Bosna ima perspektivu za dalje i jednostavno, mogu samo da poručim ovoj djeci da vide da se trud i zalaganje isplate, i želim im u budućnosti još više uspjeha.“

Jedan od koordinatora ispred Asocijacije Pro-Aktiva, Salih Musemić: „Asocijacija Pro-Aktiva kao udruženje želi ovom mladom svijetu da pokaže da ima neko ko i o njima vodi računa, ko hoće njihove uspjehe da istakne, zato smo i danas ovdje u Lukavcu, doduše ovdje smo po prvi put, i nadam se da će ovo biti ako Bog da tradicija. Hvala gradonačelniku koji nam je izašao u susret, tako da smo zajedničkim snagama odlučili da podržimo ovaj mladi svijet, da podržimo ovu pozitivu u Lukavcu. To je onaj sjaj i ona vodilja koja će nam trebati  sutra, i ono što im ja lično želim jeste da budu puno, puno, puno bolji od nas i da iza njih ostane puno bolje nego što je ostalo iza nas.“

Mirela Bubić, pomoćnica gradonačelnika Grada Lukavac naglašava da je: „Gradska uprava sa zadovoljstvom podržala ovaj projekat, sa određenim novčanim iznosima, sa moralnom i podrškom i da u svakom slučaju uvijek stojimo na raspolaganju, ne samo ovom projektu, nego svim projektima u kojima učestvuju mladi. Planirana su sredstva i za narednu godinu i za ovu svrhu, ali i za mnoge druge projekte koje bi mlade osobe s područja našeg grada mogle da realizuju u ovom momentu. Drago mi je da vidim da je u ovom momentu ovdje ovoliki broj uspješnih učenika, za koje možemo planirati da će ostati u našem gradu i da će sutra dati doprinos za poboljšanje razvoju našeg grada i cijele države Bosne i Hercegovine.“

Zaista smo ponosni da je Grad Lukavac prepoznao ovu aktivnost kao nešto što će doprinijeti našem društvu, i nadamo se da ćemo ovu lijepu tradiciju nastaviti i narednih godina. 

Manifestaciju je medijski zabilježio RTV Lukavac, a njihov prilog o manifestaciji možete pogledati na ovom linku.

Proglašeni Gračanički Šampiona znanja za 2023.

Gračanica, 28.11.2023.

Sedma ovogodišnja, odnosno prva koja se održava u Gračanici, danas je u prepunoj sali Osnovne muzičke škole „Gračanica“ održana manifestacija „Šampioni znanja – Gračanica 2023“, u okviru koje je nagrađeno 62 učenika osnovne i srednje škole sa područja Grada Gračanica.

U režiji domaćina JU OŠ „Hasan Kikić“, Gračanica koja je pripremila program za ovu manifestaciju, prisutni su pozdravili i aplauzom čestitali svim našim šampionima koji su kroz svoje uspjehe u nastavnim aktivnostima, ali isto tako uspjesima van nastave pokazali da je Grad Gračanica istinski rasadnik talenata u različitm branšama, i da je budućnost ovog Grada ali i šire regije svijetla ukoliko se svi pobrinemo da te naše nade i talente zadržimo.

Umjesto opravdano odsutnog direktora Džemala Zahirovića, izraz dobrodošlice svim prisutnima i istinsko zadovoljstvo zbog mogućnosti organizacije ove svečanosti je iskazao pomoćnik direktora Dino Omerović, koji je svim prisutnima poželio dobrodošlicu, i poželio da današanja manifestacija bude samo početak nečega što će svim budućim generacijama biti još veći poticaj za daljim radom i razvijanjem vlastitih sposobnosti i talenata. Nakon toga, s jednom kratkom kompozicijom za klavir „Flamenco“, prisutne je pozdravila učenica ove škole Ena Taraniš.

Potpredsjednik Asocijacije Pro-Aktiva, dr. Ferid Konjić je pozdravio sve prisutne, i izrazio zadovoljstvo da je Asocijacija Pro-Aktiva uz grupu poduzetnika koji su prepoznali istinski cilj ovog projekta (Širbegović d.o.o., Tring d.o.o., Klaus Lehmann d.o.o. te Plastex d.o.o.) uspjela ove godine doći na tlo Grada Gračanice. Poželio je da ovo postane tradicija koja je već godinama postala na području Kalesija, Živinice, te mnogih drugih. Također je istakao kako se nada da će naredne godine imati podršku i lokalne gradske uprave.

Nakon toga se pristupilo uručenju priznanja i poklona za 62 učenika iz ukupno 14 škola. Poklone je uručio Kadir Širbegović, a po završetku uručivanja poklona, uručene su zahvalnice svima onima koji su podržali realizaciju ovog projekta. Pored svih škola sa regije općine Gračanica, priznanja su uručena firmama: Širbegović d.o.o., Tring d.o.o., Klaus Lehmann d.o.o., te Plastex d.o.o. Priznanje za firmu Plastex d.o.o. je preuzeo direktor Sead Terzić, kojem je data prilika da se kratko obrati svim prisutnima. Gospodin Terzić, koji je bio emotivan u svom govoru je istakao: „Jedna grupa intelektualaca mi je predstavila svoj projekat, i svoju želju da djeluju u svojoj zajednici, i nisam puno razmišljao da li da ih podržim. Jako mi je teško govoriti, vidite i sami, kada vidim ovu mladost i tu našu nadu, vjerujem da nam je budućnost mnogo ljepša nego što mnogi želi predstaviti. Ja ću biti jako kratak ovom prilikom, i reći ću vam samo jedno. Ovo je nešto što nisam zapravo ja rekao, ali jako je važno: U životu ćete biti ono što želite. Pitanje je zapravo šta želite, i koliko želite. Stoga, radite svakoga dana po malo, i vaš cilj će prije ili kasnije doći.“

Proglašeno 20 Šampiona znanja u Kladnju

Kladanj, 24.11.2023.

U organizaciji Mješovite srednje škole „Musa Ćazim Ćatić“ Kladanj i Osnovne škole „Kladanj“ danas je u Domu kulture održana akademija povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine. U okviru  programa, nastupili su školski horovi i orkestri, a publika je imala priliku uživati i u drami „Hasanaginica“ i plesnim tačkama, te učeničkim literarnim radovima posvećenim Bosni i Hercegovini.

Akademiji su prisustvovali Jusuf Čavkunović, načelnik općine Kladanj i predsjedavajući općinskog vijeća Edis Šarić, kao i predstavnici Asocijacije „Pro – Aktiva“ Tuzla.

Ovo je bila prilika da se učenicima “Šampionima znanja” uruče priznanja za ostvarene značajne uspjehe na školskim takmičenjima tokom prošle školske godine.

– Svim učenicima dobitnicima priznanja želimo još jednom čestitati, uz poruku da računamo na njih, i da imaju pravo biti ponosni da su proglašeni našim šampionima, jer to oni definitivno jesu – istakao je dr. Salih Musemić, vođa edukativnog sektora Asocijacije „Pro-Aktiva“.

– Zahvaljujem se svim učesnicima ovog predivnog programa. Mladi ljudi svih uzrasta pokazali su nam kako se voli domovina, šta je sveto u domovini, da se čuva ljubavlju i hrabrošću i da se najbolje brani zanjem, odgovornošću i radom – kazao je načelnik Čavkunović.

Proglašeno 30 Šampiona znanja u Doboj Istoku

Doboj Istok, 24.10.2023.

U prostorijama JU OŠ “Klokotnica”, danas smo po treći put na području ove općine proglasili “Šampione znanja” s područja ove općine, koji godinama iza nas pokazuju kako ova relativno mala općina svake godine daje najkvalitetnije kadrove u različitim sektorima, i kako mnogi nosioci društvenih procesa dolaze upravo iz ove općine, vodeći cjelokupno društvo ka općem napretku, usponu i očuvanju kvalitete života na cijelom kantonu.

Uz neupitnu podršku općinskog načelnika Kemala Bratića, općinskog vijeća, svih škola koje djeluju na ovom području (JU OŠ “Klokotnica”, JU OŠ “Brijesnica”, te JU MSŠ “Doboj Istok”), kao i značajnog broja privrednika, proglasili smo 30 šampiona koji su spremni da polako preuzimaju društvene procese koji će sve nas voditi ka boljoj i sigurnijoj budućnosti. Ovi naši “Šampioni znanja” su tu da svima pokažu da smo mi zapravo ono što želimo biti, odnosno da nijedan uspjeh ne dolazi slučajno i bez napornog rada, truda, zalaganja i težnje ka njemu. Ako želimo ovo svoje područje napraviti uspješnim, boljim, ljepšim mjesto za život, onda smo mi ti koji se za to moramo zalagati. Ne možemo očekivati od drugih da nam stvaraju bolje uslove za život, ako mi kao neko ko tu živi i radi to ne želimo i tome ne težimo.

Investiranjem u znanje, oni investiraju u ono što je najvrijednije, a vjerujemo da ćemo isplatu tih investicija svi svjedočiti za nekih 5-10 godina kada ove naše Šampione budemo gledali kao uspješne poslovne ljude, doktore, profesore, menadžere itd. Još jednom im od srca čestitamo na ovoj tituli uz želju da svoje obrazovanje nastave istim tempom, i da ostvare još mnogo uspjeha na tom putu.

 

Šampioni znanja u Čeliću

Čelić, 16.10.2023.

Danas smo u Čeliću treću godinu za redom održali manifestaciju “Šampioni znanja” na kojoj smo proglasili 40 najboljih učenika s područja ove općine. 

Manifestacija je održana u sali općinskog vijeća Čelić, a ovom prilikom moramo istaći neizostavnu podršku općine i općinskog načelnika koji su pokazali spremnost da podrže ovu manifestaciju i podrže njenu realizaciju.

Također, posebnu zahvalnost želimo iskazati Općinskom vijeću Općine Čelić, JU MSŠ “Čelić”, JU OŠ “Vražići”, JU OŠ “Humci”, JU OŠ “Čelić” koji su pomogli u realizaciji projekta i pripremi same manifestacije.

Svim učenicima dobitnicima ovih priznanja želimo još jednom čestitati, uz poruku da računamo na njih, i da imaju pravo biti ponosni da su proglašeni našim šampionima, jer to oni definitivno jesu. Svima njima želimo još veći uspjeh u daljem školovanju i budućem zaposlenju, a nekim novim generacijama poručujemo da je ovo jedini način postizanja pravog uspjeha, i kako to jedan od naših promotivnih slogana kaže:

                                                                 “Znanje je jedino bogatstvo koje nam tirani ne mogu oduzeti.” (Jana Milić)

 

Šampioni znanja u Kalesiji u jubilarnom 10. izdanju

Kalesija, 06.10.2023.

Danas smo u Kalesiji održali jubilarno izdanje manifestacije “Šampioni znanja” na kojoj su priznanja uručena za 66 najboljih učenika sa područja ove općine. Priznanja su dobili svi učenici koji su ostvarili značajne uspjehe na školskim takmičenjima tokom prošle školske godine, a uz njih su priznanja dobili i učenici generacije svih škola na području općine Kalesija.

Pored učenika, Asocijacija Pro-Aktiva je ovom prilikom istakla značajan rad njihovih mentora, pa su ovom prilikom nagrađeni profesori Hamdija Bajrić, Eldin Huremović, Mehmedalija Imamović, Elvira Mujkić i Miralem Sakić. 

Manifestacija je imala i bogat kulturan program na kojem su nastupili mladi izvođači ilahija i sevdalinki Ajša Muhamedbegović, Amina Hasanović, Azrudina Selimbašić uz pratnju prof. Nihada Mešića, a voditelji programa su bili Fahrudin Sinanović i Hamdija Bajrić. Uz zahvalnost općini Kalesija i općinskom načelniku Seadu Džafiću, ovom prilikom se također zahvaljujemo svima onima koji su podržali i pomogli u organizaciji ove manifestacije a to su: JU BKC “Alija Izetbegović”, zatim MIZ Kalesija, CNS – Centar za napredne studije Sarajevo, BZK Preporod Kalesija, MZ Kalesija Centar, HD Namještaj, CPA d.o.o.  i mnogi drugi. 

Manifestacija je imala i jaku medijsku pokrivenost uz: RTV TK, TV Neon, Radio Feral, te portale: kalesijske-novine.com, ntv.ba, nkp.ba, infoplus.ba, kalesijski.ba, superportal.ba..

Posebno se zahvaljujemo TV Neon, koja je cjelokupan snimak manifestacije objavila na svom YouTube kanalu koji možete pogledati ovdje

Šampioni znanja po prvi puta u Banovićima

Banovići, 05.10.2023.

U saradnji sa općinom Banovići, ove godine smo proglasili najbolje i na području ove općine. Na dan učitelja, u prepunoj sali BKC Banovići, proglašeno je 20 Šampiona znanja. U pitanju su učenici osnovnih i srednjih škola čije su znanje, predanost, i rad prepoznati, a nadamo se da će im ova priznanja biti samo dodatni motiv i podstrek u daljem školovanju i razvoju.

Punu podršku u realizaciji ovog projekta pružila je općina Banovići i načelnik dr. Bego Gutić, koji je na manifestaciji čestitao najboljima, te istakao da će svi oni koji su danas tu, ako nastave ovakvim tempom, imati malo ili nimalo prepreka u životu. Načelnik je također dodao da općina Banovići stoji iza njih, i želi da im bude podrška u daljem životu: “Tu smo da vas podržimo, da vam pomognemo jer tako pomažemo i sebi. Vi ste budućnost ovog grada, Općine i domovine Bosne i Hercegovine.”

Ovom prilikom, općinski načelnik se također zahvalio prosvjetnim radnicima na trudu koji ulažu u podučavanju i odgajanju mladih generacija te im čestitao 5. oktobar, Svjetski dan uučitelja, a direktorima osnovnih škola uručio poklone Općine “Sabrana djela” velikana bh književnosti Skendera Kulenovića. 

Manifestacija “Šampioni znanja” nastavlja svoju turneju dalje sutra u Kalesiji, gdje će biti predstavljeno i nagrađeno 66 najboljih učenika s ove općine.

Proglašeno 20 Šampiona znanja u Sapni

Sapna, 04.10.2023.

U saradnji sa Općinom Sapna, koja je glavni finansijski pokrovitelj, danas smo u prostorijama JU MSŠ “Sapna” proglasili Šampione znanja za područje ove općine, te nagradili 20 učenika koji su u prethodnoj godini zabilježili zapažene rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima. 

Projekat koji se već duži niz godina realizuje na više općina Tuzlanskog kantona, a koji se na području općine Sapna održava treću godinu zaredom ima za cilj da stimuliše nove generacije da ulažu u ono što je najvrijednije, a to je znanje, a upravo “Znanje je jedino bogatstvo koje nam ni tirani ne mogu oduzeti”, kako kaže autorica Janja Milić, što je bilo jedna od poruka novim generacijama tokom ovogodišnje manifestacije.

Projekat također ima za cilj da široj javnosti pokaže da naša država, odnosno svaka općina u kojoj se isti realizuje itekako ima na koga računati, ali da svaka općina mora prvo prepoznati te nove nade, a uz to im mora biti na raspolaganju i ulagati u njih, i pomagati im na putu njihovog invididualnog i zajedničkog razvijanja, jer samo na taj način može napraviti plodno tlo za razvoj šire društvene zajednice.

Galerija uz ovaj članak prikazuje atmosferu sa današnjeg proglašenja naših Šampiona znanja, a tu je i lista učenika koji ponosno nose tu titulu.

Asocijacija nastavlja dalje, i već sutra ćemo proglasiti 20 Šampiona na području općine Banovići. 

Počela realizacija "Priprema za upis na fakultet"

Tuzla, 23.06.2023.

Da Asocijacija Pro-Aktiva djeluje proaktivna i slijedi jedan od svojih slogana “Naša budućnost je počela” pokazuje i projekat “Pripreme maturanata za upis na fakultet” u sklopu kojeg se maturantima organizuju besplatne pripreme za određene predmete koji pokrivaju prijemne ispite na velikom broju fakulteta.

Treću godinu zaredom, Asocijacija Pro-Aktiva pozvala je maturante širom kantona, a i šire, da se pridruže pripremama, uz pomoć kojih će njihov put ka višem obrazovanju biti lakši, a samim time i manje stresan. Kao i ranije, pripreme koje naše udruženje organizuje uključuju predmete: hemija, biologija, i fizika.

Ove godine ukupno se prijavilo 163 maturanta, što je najveći broj, i oni će da prođu pripreme koje naša organizacija realizuje u saradnji sa profesorima koji su u prethodne dvije godine ispratili preko 200 sada aktivnih studenata na visokoškolskim ustanovama širom BiH. Osnovni moto i smisao ovog projekta jeste da buduće studente pripremi za prvu stepenicu u njihovom visokoškolskom obrazovanju, odnosno da im pruži ruku i bude taj inicijalni impuls za što uspješnije studentske dane. Kako ističe koordinator ovog projekta, Salih Musemić: “Naš cilj je da pomognemo maturantima kako bi sutra ako Bog da lakše upisali fakultet za koji su se opredjelili. Pred njima je primjer ljudi koji se nesebično zalažu i volonterskim radom omogućavaju kvalitetne pripreme iz predmeta biologija, hemija i fizika.

Već je održano tri termina, a preostalo je još ukupno četiri, nakon čega će budući studenti izaći na prijemne ispite na fakultetima koje su birali. Ovom prilikom im želimo svu sreću i uspjeh da ostvare prvi korak u sticanju svoje visokoškolske diplome. 

"Pripreme za upis na fakultet" treću godinu uzastopno

Tuzla, 10.05.2023.

Treću godinu uzastopno, kao projekat sektora za edukaciju Asocijacija Pro-Aktiva realizuje projekat “Pripreme za upis na fakultet” u sklopu kojeg se realizuju pripreme maturanata za prijemne ispite. Ove pripreme budućim studentima olakšavaju put ka prevazilaženju prve stepenice na njihovom fakultetskom obrazovanju, i naišle su na velik interes i jak odziv maturanata u prethodne dvije godine. Prijave traju do 9. juna 2023. godine a prijaviti se mogu svi maturanti kojima će predmeti biologija, hemija i fizika biti od velikog značaja tokom upisa na fakultet.

U sklopu ovog projekta organizuju se časovi i edukacije na kojima se učenicima nude instrukcije iz predmeta: biologije, hemije i fizike koji su univerzalni za mnoge fakultete prirodnog usmjerenja. Iskustva iz prethodnih godina ukazuju da ovaj vid edukacije odnosno davanja poticaja mladima u njihovom prvom iskoraku ima potencijal, te da se mladima na ovaj način pruža jako važna podrška u trenucima kada mnogi drugi potenciraju na beznađe, pa čak i beskorisnost studiranja i investiranja u znanje. Edukacije/predavanja odnosno vježbe drže profesori sa višegodišnjim iskustvom rada u osnovnim i srednjim školama koji su upoznati sa sistemom organizacije prijemnih ispita, pa shodno tome može se reći da ove pripreme budu svojevrstan “probni” prijemni ispit, a rezultati iz prethodne dvije godine ukazuju na to da su gotovo svi maturanti koji su prošli ove pripreme postali studenti i danas studiraju na fakultetima širom Bosne i Hercegovine.

Stoga, dragi naši budući studenti, sa zadovoljstvom i drage volje vas pozivamo da nam se pridružite u drugoj polovini juna. Ako ste sigurni da ćete izdvojiti vrijeme da učestvujete u našim pripremama i radionicama prijavite se najkasnije do 9. juna

Treći čas bosanskog jezika u Prijedoru

Prijedor, 31.12.2022.

U organizaciji Asocijacije „ProAktiva“ u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru, 29.12.2022. godine, održan je treći čas bosanskog jezika – za učenike osnovnih i srednjih škola grada Prijedora koji po planu i programu osnovnog i srednjeg obrazovanja ne izučavaju bosanski jezik.

Na današnjem času smo učili o usmenoj književnosti naroda Bosne i Hercegovine. Poslije predavanja, upriličena je radionica za učenike – koja se sastojala od pismenih zadataka i izrade prigodnog panoa, koji će se koristiti u prostorijama KUD-a „Osman Džafić“ Prijedor.

Nakon časa, organiziran je zajednički ručak svih učesnika kojeg nam je, ličnom donacijom, omogućio naš veliki prijatelj kojem se i ovom prilikom zahvaljujemo.

"Šampioni znanja" po prvi put u Kladnju

Kladanj, 26.11.2022.

24. novembra 2022. godine je u Kladnju po prvi put organizovana manifestacija „Šampioni znanja“ s ciljem promocije znanja nadarenih učenika.

Učenicima srednje i osnovnih škola, koji su postigli posebne rezultate u učenju, vladanju i vannastavnim aktivnostima i istakli se znanjem, uručena su priznanja uz prigodne poklone.

Projekat je realizovala Asocijacija Pro-Aktiva pod pokroviteljstvom Općine Kladanj i u saradnji sa JU MSŠ “Musa Ćazim Ćatić” Kladanj, na čelu sa direktorom Halilović Murizom čiji su učenici napravili prigodan program u amfiteatru škole. Bila je ovo dobra prilika da se na priredbi povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine organizuju i „Šampioni znanja“ za općinu Kladanj. Pored mnogobrojnih učenika, roditelja, profesora i nastavnika svečanost su uveličali predsjednik Pro-Aktive dr. Ferid Konjić i načelnik općine Kladnja Jusuf Čavkunović.

Prisutnima se obratio dr. Salih Musemić, vođa Edukativnog sektora Asocijacije Pro-Aktiva, uz čestitke nagrađenim učenicima njihovim roditeljima i mentorima i istakao da je ovo po prvi put da se asocijacija, sastavljena od volontera, nalazi u Kladnju u organizaciji „Šampiona znanja“ uz želju da će  „Šampioni znanja“ postati tradicija u općini Kladanj. Načelnik općine Kladanj Jusuf Čavkunović je istakao da je vrijeme u kojem živimo povezano sa stalnom borbom za dobrobit, te poručio kako sa Pro-Aktivom i ovim „Šampionima znanja“  „Naša budućnost je počela.“

Nagrađeno je 5 učenika JU OŠ “Stupari”iz Stupara: Herić Naida, Vejzović Aida, Halilović Anida, Cocalić Sara i Kadrić Aida; 10 učenika JU OŠ “Kladanj” iz Kladnja: Šiljković Anela, Kamenčić Lamija, Selimbašić Almedina, Selimbašić Zerina, Selić Amar, Softić Adnan, Čaušević Vedad, Čamdžić Darek, Salihović Lejla i Rustemović Delila; i 5 učenika JU MSŠ “Musa Ćazim Ćatić” iz Kladnja: Šarić Irma, Kavazović Nejla, Berbić Hamza, Mašić Alisa i Herić Ademir.

Početak priprema za upis na fakultet

Tuzla, 20.06.2022.

Danas su, u organizaciji Asocijacije za kreiranje pozitivnih vrijednosti Pro-aktiva, počele pripreme za upis na fakultet na kojima se okupio jako veliki broj budućih studenata, dojučerašnjih učenika raznih srednjih škola: JU Gimnazija “Ismet Mujezinović” Tuzla, JU Gimnazija “Meša Selimović” Tuzla, JU Gimnazija Živinice, JU Mješovita srednja škola Banovići, JU Mješovita srednja škola Kalesija, JU Mješovita srednja škola Lukavac, JU Mješovita srednja škola Srebrenik, JU Mješovita srednja škola Živinice i JU Srednja medicinska škola Tuzla iz više općina/gradova Tuzlanskog kantona: Banovića, Kalesije, Kladnja, Živinica, Lukavca, Sapne, Srebrenika, Teočaka i Tuzle.

Sa entuzijazmom se krenulo u pripreme iz hemije, biologije i fizike u velikom amfiteatru Evropskog univerziteta Kallos u Tuzli, a uz srčanu i izuzetno profesionalnu pomoć profesora koji dugi niz godina pomažu završenim srednjoškolcima da se lakše upišu na željeni fakultet.

Kasumović Azra, učenik generacije Srednje medicinske škole iz Tuzle, se zahvalila na organizaciji ovakvog vida pomoći i istakla da planira da upiše medicinski fakultet te da joj je veoma drago što će prisustvovati pripremama za upis na fakultet koje organizuje Pro-aktiva. Za Azru je ovo jedna lijepa i divna prilika koja će joj pomoći da se pripremi za prijemni ispit i uz malo sreće ostvari svoj cilj, a očekuje da se pored usvajanja znanja u ugodnoj atmosferi istovremeno i lijepo provede.

Kovačević Faruk  je učenik generacije u Mješovitoj srednjoj školi iz Lukavca. Faruk želi upisati Medicinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli i vjeruje da će mu pripreme koje organizuje Pro-aktiva pružiti dosta novih znanja koja su neophodna za polaganje prijemnog ispita, ali i za nastavak školovanja.

Pro-aktiva je i ovaj put potvrdila da je uz naše mlade da ih podrži u njihovom putu ka uspjehu.

Dio atmosfere se može vidjeti i na slikama.

Obavijest: Pripreme za upis na fakultet

Pripreme za upis na fakultet će se održati u Tuzli periodu od 20. juna do 24. juna 2022.g. u velikom amfiteatru Evropskog univerziteta Kallos po sljedećem rasporedu:

Bosanski jezik u Prijedoru

Prijedor, 25.04.2022.

U organizaciji Asocijacije “ProAktiva”, u petak 22. aprila 2022.g., je održan prvi čas bosanskog jezika u historiji gradskog područja grada Prijedora. Nastava je realizovana u prostorijama KUD „Osman Džafić“ Prijedor. Na prvom je obrađen srednjovijekovni period bosanskog jezika i književnosti. Nakon predavanja, učenici su u okviru radionice napravili prigodan plakat te uradili test koji je sadržavao osnovne karakteristike srednjovijekovnog perioda bosanskog jezika i književnosti. U okviru testa, ono sto je učenicima bilo najzanimljivije, pisali su bosančicom svoje ime i jednu kraću rečenicu – “Moj jezik je bosanski”. Poslije časa bosanskog jezika, upriličen je zajednički iftar i druženje za polaznike nastave i članove KUD-a „Osman Džafić“ Prijedor koji je priredila humanitarna organizacija Obraduj nekoga. 

Časovi bosanskog jezika

Pro-Aktiva u Kozarcu

Kozarac, 03.10.2021.

Protekle sedmice, tačnije u četvrtak 30. septembra 2021. godine, Sektor za karitativne djelatnosti Asocijacije Pro-Aktiva posjetio je JU OŠ “Kozarac“ iz Kozarca općina Prijedor. Tokom posjete domaćini osnovne škole su bili direktorica škole Jasna Kahrimović-Salihbašić i Amel Suljić profesor bosanskog jezika. Cilj posjete je realizacija projekta donacija knjiga za lektiru, obzirom da su u prethodnoj komunikaciji škole i sektora za karitativne aktivnosti navedene kao najprioritetniji materijal. U školskoj bibilioteci nedostaje čak 39 naslova lektire. Ovom prilikom je uručeno 66 knjiga za ovu školu. Prema riječima domaćina ova donacija će olakšati rad učenika kada je u pitanju lektira i gradivo koje se obrađuje iz nje. Pored knjiga uručeno je još nekoliko poklona između ostalog i poklon za učenika generacije za prethodnu školsku godinu.

Realizacijom ovog projekta „Doniranje knjiga školskim bibliotekama” Proaktiva  je značajno učestvovala u nabavci različitih naslova za bibiloteke u kojima nedostaju najosnovniji naslovi za lektiru. Ovdje je bitno istaći da se doniraju samo knjige koje su prioritetne za određene škole. U razgovoru članova Pro-Aktive i domaćina dogovoren je nastavak saradnje na ovom projektu i u narednom periodu. Ovom posjetom Pro-Aktiva je sa svojim proaktivnim djelovanjem krenula da se širi i na Krajinu što budi nadu za bolju budućnost ovih kao i drugih projekata koji su od interesa za društvo u cjelini.

Da podsjetimo, u maju 2021.godine Pro-Aktiva je u sklopu istoimenog projekta donirala 50 naslova u JU Šesta osnovna škola Brezovo Polje, Brčko distrikt BiH.

U Brčkom realizovan projekat "Šampioni znanja"

Brčko, 27.09.2021.

U subotu 25.09.2021. godine u organizaciji Asocijacije mladih za razvoj i kreiranje pozitivnih vrijednost „ ProAktiv “ u prostorijama Omladinskog centra realizovan je projekat „Šampioni znanja“.

Asocijacija mladih „ ProAktiv“ je član organizacije „ Proaktiva“ koja na nivou BiH već duži niz godina organizuje ove projekte a u Brčkom je realizovan prvi put ove godine.

Projekt ima za cilj da nagradi i podstakne najbolje učenike naših škola da budu još bolji i uporniji u ostvarenju svojih ciljeva.

U sklopu dodjela nagrada učenicima održana je radionica i predavanje na temu „ Uspjeh sa svrhom – Zašto i kako biti uspješan“, a predavač je bio ugledni gospodin Valdet Peštalić koji je trener konuslatant i koji ima mnogo iskustva u radu sa mladima.

Također ovim putem se želimo zahvaliti i Vladi Brčko distrikta BiH koja je prepoznala i pomogla u realizaciji ovog projekta, kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji istog.

Iskrene čestitke još jednom svim učenicima na njihovom uspjehu.

Nadamo se da će projekt „ Šampioni znanja“ postati tradicija u našem gradu , te da će naši učenici postati budući lideri ovog grada.

Pro-Aktiva u promociji znanja u Doboj Istoku

Doboj Istok, 18.09.2021.

U petak, 17. septembra 2021.godine Asocijacija Pro-Aktiva pod pokroviteljstvom Općine Doboj Istok, te u saradnji sa JU OŠ “Klokotnica” organizovala je po prvi put manifestaciju “Šampioni znanja Doboj Istok”, a koja se već dugi niz godina realizuje u općinama Kalesija i Živinice, i važi za jedan bitan projekat kojim se promoviše znanje, i ističu istinske vrijednosti rada, marljivosti, učenja i svega što će samom pojedincu ali i cjelokupnoj zajednici sutra biti od velike koristi.

Tako su učenici JU OŠ “Klokotnica” prigodnim programom napravili uvod u najbitniji momenat same manifestacije, a to je promocija “Šampiona znanja”, koji su uz priznanja dobili i prigodne poklone. Ukupno je nagrađeno 25 učenika, od čega je 8 učenika JU MSŠ “Doboj Istok”, 8 učenika JU OŠ “Brijesnica”, te 9 učenika JU OŠ “Klokotnica”.

“Imali smo želju i plan da već prošle godine ovu manifestaciju održimo u velikom broju općina na našem kantonu, ali zbog pandemije nismo to bili u mogućnosti. Cilj nam je da stimulišemo i damo podstrek mladim koji svojim trudom pokazuju da zavređuju da im se da priznanje. Ovo su skromna priznanja ali je potvrda da se trud ipak isplati”, istakao je dr. Ferid Konjić, predsjednik Asocijacije Pro-Aktiva.

Načelnik općine Kemal Bratić, Doboj Istok istakao je kako je “najveći kvalitet i prosperitet u našim učenicima, i budućim generacijama, koje će raditi ono što mi radimo”.

Osnovna želja i cilj Asocijacije Pro-Aktiva jeste ovaj projekat nastaviti ubuduće, te isti proširiti na što više općina Tuzlanskog kantona. Dopredsjednik Asocijacije Pro-Aktiva, dr. hfz. Saudin Gobeljić istakao je kako su sve nade položene u ove nove generacije, te da će budućnost biti utoliko bolja onoliko koliko društvo bude ulagalo u njih. 

Pro-Aktiva podržava mlade fudbalere Brčko Distrikta

Brčko, 10.08.2021.

U sklopu aktivnosti sektora za sport pri Asocijaciji Pro-Aktiva, realizovan je još jedan projekat manjeg obima, ali projekat koji zaista pokazuje kako trud, dobre rezultate, i dobar rad sa mladima biva prepoznat u užoj i široj društvenoj zajednici.

Naime, škola fudbala “Šampion” Brčko, koja je ove godine ostvarila zapažene rezultate na turnirima širom Bosne i Hercegovine dobila je materijalnu podršku u vidu opreme za mlade talente. Ova škola sa svojim polaznicima (dječacima godišta 2011., 2012., i 2013.) dobila je donaciju sa 40 majica (20 bijelih i 20 sivih) te 10 fudbalskih lopti. Ovaj poklon obezbijedila je grupa pojedinaca koja radi na promociji pozitivnih vrijednosti kroz Asocijaciju Pro-Aktiva, a ovaj poklon predstavlja samo još jedan u nizu sličnih projekata koji se kroz Asocijaciju realizuju.

Radost dječaka koji smo izmamili ovim skromnim poklonom bio nam je najbolji pokazatelj da ustanovimo stvarnu uspješnost samog projekta. Školi fudbala “Šampion” želimo sve najbolje u daljem radu, te se nadamo da će se ova saradnja nastaviti i ubuduće.

Najboljim kalesijskim učenicima i studentima dodijeljena 54 priznanja

Kalesija, 01.07.2021.

U srijedu, 30. juna 2021. godine, sa početkom u 14,00 sati, u sali kalesijskog BKC-a, održala se 8. manifestacija „Kalesijski šampioni znanja 2021“. Na svečanoj manifestaciji najboljim kalesijskim učenicima i studentima dodijeljena su 54 priznanja.

Organizator manifestacije je Asocijacija za promociju pozitivnih vrijednosti – Općinski tim Kalesija, u saradnji sa BKC-om, a generalni pokrovitelj je Općina Kalesija.

“U općini Kalesiija već osam godina mi pokušavamo da najbolje učenike i studente nagradimo i da im damo podsticaj finansijski, da im damo do znanja da smo uz njih. Koliko mi možemo zadržati tu djecu da oni ne odu vani, to nije samo do lokalne zajednice i društva koje ne vodi dovoljno računa o ovakoj nadarenoj djeci kao što su u Kalesiji”, kazao je ovom prilikom Sead Džafić, načelnik Kalesije.

U saradnji sa Centrom za edukaciju „Alphabet“ Kalesija, UG „Može bolje“ za sve dobitnike priznanja će organizovati besplatnu edukaciju iz više disciplina, među kojima su: engleski jezik, njemački jezik, matematika, informatika, programiranje, kritičko mišljenje.

Dobitnici priznanja su istakli da im mnogo znači što je njihov trud i rad prepoznat te da im je to vjetar u leđa za postizanje još boljih rezultata. Među 54 učenika/studenta je i Sarah Hadžić, maturantica osnovne škole “Rainci Gornji”, koja će školovanje nastaviti u Tuzlanskoj elektro-tehničkoj školi.

“Išla sam na razna takmičenja, iz fizike, matematike, iz hemije, tu sam poseban osvojila rezultat; bila sam prva na opštinskom i poslije šesta na kantonalnom takmičenju, a drago mi je što je ovo postala tradicija da se nagrađuju učenici koji se trude i koji su ostvarili neke uspjehe u znanju”, kaže Sarah Hadžić.

Osam godina zaredom Asocijacija Pro-Aktiva organizuje ovu manifestaciju.

“Potreba ovog društva je da brine o mladim, mi smo tu iz nevladinog sektora osjetili potrebu, htjeli smo da im pružimo ruku i da kažemo i da im naglasimo da ima neko i pored svih onih, njihovih roditelja, njihovih učitelja, njihovih prijatelja, da ima neko i iz ovog, da tako kažemo, nevladinog sektora ko osjeća potrebu da znanje posebno vrednuje, i da to gradira”, ističe Saudin Gobeljić, dopredsjednik Asocijacije Pro-Aktiva.

Asocijacija Pro-Aktiva, ima za cilj i dalje nastaviti istu tradiciju na ovoj opštini, ali istu praksu proširiti i na ostale opštine širom kantona, što je bio cilj i već ranije, ali usljed svih okolnosti koje su prouzrokovane panedmijom COVID-19 virusa, navedene aktivnosti nisu se mogle realizovati kako je planirano.

Pripreme maturanata za upis na fakultet

Tuzla, 25.06.2021. 

Asocijacija za kreiranje i razvoj pozitivnih vrijednosti – PROAKTIVA je  organizovala pripreme završenih srednjoškolaca za upis na fakultete.

Pripreme su organizovane u amfiteatrima (IPI Akademije Tuzla) Internacionalne poslovno-informacione akademije Tuzla.

Sa inicijalno prijavljenih 78 polaznika je planirana instruktivna nastava uz pomoć profesora koji duži niz godina pripremaju maturante za upis na fakultet; za biologiju i hemiju prof. Senaida Ključanina i fiziku prof. Halida Bešića. 

Pripreme su planirane za petodnevni period od 21. juna do 25. juna 2021. godine. Zbog priključivanja novozainteresiranih kandidata (broj zainteresovanih se naknadno povećao na 127 kandidata) ali i velikog interesovanja za sadržaje koji su obrađivani  na instruktivnoj nastavi, ukazala se potreba da se pripreme produže do srijede 30. juna, što je na obostrano zadovoljstvo i učinjeno.

Prenosimo riječi naših profesora instruktora: „Sa ovakvom omladinom je ljepota i veliko zadovoljstvo raditi!“

Uz iskazanu želju da se naši polaznici upišu na fakultete za koje su najviše motivisani, obećali smo da ćemo buduće studente i dalje pratiti u njihovom obrazovanju dajući im podršku na razne načine.

Pro-Aktiva u promociji čitanja

Brčko, 01.05.2021.

U sklopu programa rada Proaktive za tekuću 2021. godinu Sektor za karitativne djelatnosti je u srijedu 28. aprila 2021.godine posjetio JU “Šesta osnovna škola” u Brezovom Polju, Brčko distrikt. Nakon prethodno provedenih konsultacija sa ovom osnovnom školom o potrebama biblioteke i lektirama koje nedostaju, ovaj sektor je u prethodnom periodu proveo akciju nabavke potrebnih knjiga, nakon čega je realizovan projekat isporuke lektira za ovu školu.
Ovom prilikom je donirano ukupno 50 knjiga koje će služiti osnovcima kao lektira, a vrijednost knjiga iznosi 710,00 KM. Isporučeno je ukupno 10 naslova po pet primjeraka. Primopredaji koja je je izvršena u prostorijama školske biblioteke su prisustvovali Elvir Bajraktarević, prof. Bosanskog jezika i književnosti koji je ujedno i voditelj biblioteke, Nina Suljić pedagogica i Katarina Lazić, učiteljica koja je zastupala odsutnu direktoricu Vesnu Panić. Profesor Elvir Bajraktarević se ovom prilikom zahvalio na uručenoj donaciji neophodnih knjiga iz lektire, ističući značaj ove donacija, imajući u vidu da je navedena literatura nedostajala u bibilioteci, a ovom donacijom će se učenicima olakšati pripreme iz ovih oblasti.
S druge strane, predstavnici sektora za karitativne djelatnosti, Asocijacije Pro-Aktiva su prisutne ukratko upoznali sa radom Asocijacije, te uručili promotivni materijal kako bi se pobliže upoznali sa radom i idejom rada Asocijacije Pro-Aktiva. 

Inače, JU “Šesta osnovna škola” u Brezovom Polju broji devet odjeljenja sa ukupno 110 učenika.